Ben Glover – Atlantic

Ben Glover - Atlantic

Ben Glover – Atlantic

Het album Atlantic bestaat uit liedjes geschreven in samenwerking met Mary Gauthier, Rod Picott en Gretchen Peters. Voor de Americana-liefhebbers onder ons allemaal bekende namen. Helaas is Ben Glover dit nog niet.

Net zoals Michael McDermott heeft deze artiest veel te lang onder onze radar gevlogen. Ben Glover is een voormalig rechten student uit Ierland die sinds 2009 in Nashville woont. Hij weet op dit album de ierse folk mooi te combineren met de nashville sound.

Het album opent met ‘This World Is a Dangerous Place’, hij schetst situaties waarbij hij ruimte laat voor de interpretatie van de luisteraar. Het nummer geschreven samen met Rod Picott zet een deur op een kier die ik maar al te graag verder open duw. Voordat je het weet sta je naast het graf van blueslegende Robert Johnson. ‘Oh Soul’, geschreven met Mary Gauthier, gaat over de zoektocht naar vergiffenis. Een nummer met een bluesy ondertoon, ditzelfde gevoel vinden we terug op ‘Too Long Gone’, een heerlijke rootsrocker. De diversiteit van Glover valt op, en je bent nog maar drie nummers onderweg.

‘True Love’s Breaking My Heart’ opent met echte nashville pedalsteel, maar verder doet mij dit nummer denken aan een echte ierse traditional. Hierna komen we aan bij misschien wel de mooiste nummers van het album, ‘Prisoner’ over een gevecht met het verleden waarbij de hoofdpersoon worstelt om een oplossing te vinden. ‘Blackbirds’ geschreven samen met Gretchen Peters, wat mij betreft het absolute hoogtepunt, is verkozen tot International Song of the Year bij de UK Americana Music Awards. Subtiele piano en akoestische gitaar openen het nummer en onheilspellende elektrische gitaar zorgen voor een werkelijk schitterende afsluiting.

Dit album, uit 2014, is een mooi voorgerecht voor 30 september 2016. Dan komt namelijk alweer zijn 6e studioalbum uit. Mijn top 10 van dit jaar begint in ieder geval behoorlijk vol te raken. Robin Ploegstra (9/10)

Geen reactie mogelijk.